Koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm dieet

Je hebt vast wel eens van een koolhydraatarm dieet gehoord. Maar werkt het echt?

Wat zijn koolhydraten eigenlijk?

Een koolhydraat wordt ook wel suiker genoemd maar in feite zijn koolhydraten behalve suikers ook zetmeel. Het lichaam zet de suikers die je inneemt om in glucose die als brandstof dient voor het lichaam. Deze suikers kunnen voortkomen uit lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en sacharose (pure suiker). De glucose die ons lichaam uit deze suikers haalt helpt ons bij al onze dagelijkse functies zoals praten, bewegen en redeneren. De glucose nestelt zich in ons bloed en wordt bloedsuiker genoemd. De hoeveelheid glucose die opgenomen wordt door het bloed wordt voor ieder voedingsmiddel aangegeven door de GI of glycemische index?

Waarom heb je eigenlijk koolhydraten nodig?

Aangezien het de brandstof is van het menselijk lichaam hebben we dagelijks heel wat koolhydraten nodig. Wat dus betekent dat we iedere dag heel wat suikers in moeten nemen. Je lichaam breekt koolhydraten af tot glucose. Glucose wordt door je gebruikt als brandstof om bijvoorbeeld je lichaam op temperatuur te houden, om te bewegen en na te denken. Koolhydraten of suikers zijn dus van groot belang voor je lichaam.

Afbeeldingsresultaat voor koolhydraatarm

 

Wat zijn slechte koolhydraten?

Koolhydraten zitten vooral in frisdranken en graanproducten zoals brood, rijst en pasta. In mindere mate ook in aardappelen, peulvruchten en fruit. Het zit zelfs in groenten, maar dat is relatief gezien erg weinig. In tegenstelling tot de suikers in goede koolhydraten hebben we die van slechte koolhydraten niet nodig. In goede koolhydraten zitten vezels die in slechte koolhydraten niet zitten, deze zijn belangrijk omdat ze zorgen voor een goede spijsvertering.

Slechte koolhydraten zijn onder andere:

Suiker, honing, gekookte wortelen, maïs, aardappelen, friet/patat, witte rijst, wit brood, kaas, cornflakes, banaan en frisdrank.

Wat zijn goede koolhydraten?

Goede koolhydraten zijn een essentieel onderdeel van de dagelijkse voeding. Hoe meer goede koolhydraten hoe gunstiger het cholesterolgehalte en men zal zelfs gewicht verliezen wanneer men plots meer goede koolhydraten eet. Goede koolhydraten zitten vol vezels en zijn dus erg belangrijk voor ons lichaam.

Goede koolhydraten zijn onder andere:

Broccoli, paddenstoelen, aubergine, pinda’s en andere noten, komkommer, paprika, tomaat, spinazie, fruit, linzen en erwten, volkorenbrood en volkorenpasta.

Wanneer is een dieet koolhydraatarm?

Een koolhydraatarm dieet (Engels: low carb diet) is een voedingspatroon waarin koolhydraten worden beperkt. Je vervangt deze door vetten en eiwitten. Door het verminderen van koolhydraten in je voeding vindt er een verschuiving in je energiebalans plaats. Daardoor zal je afvallen.